Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 3 kilogramy
cukier 1,5 kilograma
żelfix 3 sztuki
sok z cytryny

Porada

Słoiki zostawić ułożone do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy

Kroki postępowania

1
Truskawki pozbawiamy szypułek myjemy, rozdrabniamy. Przekładamy do garnka, dodajemy żel-fixy, dokładnie mieszamy. Zagotowujemy ciągle mieszając, żeby owoce się nie przypaliły.
Krok 1 - Dżem truskawkowy foto
2
Wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i gotujemy 3 minuty od momentu zagotowania ciągle mieszając.
Krok 2 - Dżem truskawkowy foto
3
Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu zaniku piany. Gorący dżem przelewamy do umytych i wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy. Słoiki ustawiamy do góry dnem.
Krok 3 - Dżem truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 25.06.2015 14:25
pyszny dżemik
norweska20 25.06.2015 12:42
uwielbiam taki dżem
Franciszek 25.06.2015 09:23
Pyszny dżem do naleśników
Poison1988 25.06.2015 08:11
a w zimę aż miło będzie otworzyć :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak