Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem rabarbarowo-bananowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kg
banan przejrzały 1 kg
cukier kryształ 2-3 szkl.
żelfix 1 op.
galaretka cytrynowa 2 op.

Porada

Rabarbar można również ugotować w małej ilości wody, pod przykryciem, aby pozostało w nim jak najwięcej aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem rabarbarowo-bananowy

Kroki postępowania

1
Rabarbar umyć, osączyć, obrać i pokroić w plasterki.
Krok 1 - Dżem rabarbarowo-bananowy foto
2
Przełożyć do worka foliowego przeznaczonego do pieczenia - szczelnie zamknąć usuwając z wnętrza jak najwięcej powietrza.
Włożyć do mikrofalówki i ogrzewać, aż zupełnie zmięknie.
Krok 2 - Dżem rabarbarowo-bananowy foto
3
W międzyczasie obrać i pokroić banany, przełożyć do blendera i zmiksować na mus.
Krok 3 - Dżem rabarbarowo-bananowy foto
4
Miękki rabarbar przełożyć do garnka, dodać mus bananowy i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Dżem rabarbarowo-bananowy foto
5
Ogrzewać często mieszając, aż całość zawrze.
Krok 5 - Dżem rabarbarowo-bananowy foto
6
Wsypać galaretki cytrynowe połączone z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.
Krok 6 - Dżem rabarbarowo-bananowy foto
7
Dosypać żelfix i ponownie dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Dżem rabarbarowo-bananowy foto
8
Gorącym dżemem napełnić niewielkie słoiczki, natychmiast zakręcić i postawić dnem do góry na 5 minut. Odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 8 - Dżem rabarbarowo-bananowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.06.2016 13:24
Ja bym sobie nie odpuściła tej przyjemności, bo uwielbiam robić przetwory!
GreenMilk 06.06.2016 09:26
nie robie dżemów ale w tym roku to zmieniam
Babeczka35 05.06.2016 06:38
Musi być pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak