Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem gruszkowo-miętowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
żel-fix 1 op.
cukier 1/2 kg
sok z cytryny do smaku
mięta kilka gałązek
galaretka 2 jabłkowo-miętowa

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem gruszkowo-miętowy

Gruszki umyć, obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ podzielić na mniejsze kawałki.
Podlać niewielką ilością wody, dodać cukier oraz opłukane gałązki mięty i nakryć - ogrzewać, aż cukier się rozpuści, a gruszki zmiękną.
Całość doprawić sokiem z cytryny (usunąć miętę) i zmiksować (niezbyt dokładnie) z żel-fixem - gotować 5 minut, stale mieszając, a następnie wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia.
Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki, aż po brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 09.01.2013 19:56
fajne połączenie
BeataJ 20.09.2012 20:06
smakowicie się zapowiada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak