Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
cukier puder 5-6 łyżek
mąka 2 szklanki
śmietana 30% 800 ml
brandy 1/3 szklanki
sól szczypta
kakao 4-5 łyżek
śmietan fix 2 opakowania
migdały 1 (pokrojone na kawałki)

Przepis i sposób przygotowania na: Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy

Kroki postępowania

1
1. Robimy jasne ciasto.

3 jaja
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
sól

- oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli ubijamy na sztywno.
Krok 1 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto
2
Dodajemy żółtka, przesianą przez sitko mąkę, oraz wodę, wszystko razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. pieczemy 20 minut w 200 stopniach C. (blaszka w której piekę ma wymiary 25cm x 35cm nie muszę wtedy dzielić ciasta na pół). Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć.
Krok 2 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto
3
2. Robimy ciemne ciasto.

+2 łyżki kakao

Wszystko dokładnie tak samo, tylko przy dodaniu mąki dodajemy również 2 łyżki kakao. Pieczemy dokładnie tak samo. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć.
Krok 3 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto
4
3. Robimy bitą śmietanę:

400ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix

Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix oraz cukier puder. Wstawiamy do lodówki.
Krok 4 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto
5
4. Robimy ciemną bitą śmietanę:

+2-3 łyżki kakao

Robimy dokładnie tak samo jak jasną, przy dodaniu cukru pudru oraz śmietan-fix dodajemy również 2-3 łyżki kakao (aż uzyska pożądany przez nas kolor). Po ubiciu wstawiamy do lodówki
Krok 5 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto
6
5. Do 1/3 szklanki brany dolewamy wody tak by była połowa szklanki roztworu.
Krok 6 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto
7
6. Ciemne cisto wykładamy i nasączamy roztworem.
Krok 7 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto
8
7. Kładziemy na nie ciemną bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. (aby uprażyć migdały wysypujemy je na patelnię. I na małym ogniu podsmażamy ciągle mieszając aż zaczną się rumienić. NIE DODAJEMY TŁUSZCZU!).
Krok 8 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto
9
8. Na to kładziemy jasne ciasto lekko dociskając i również nasączamy je roztworem.
Krok 9 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto
10
9. Na wierzch kładziemy jasną bitą śmietanę i również posypujemy migdałami. Przed podaniem wstawiamy na około 30 minut do lodówki aby całość nabrała smaku.
Krok 10 - Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 22.11.2013 07:46
na pewno pycha
Katarzyna34 17.11.2013 17:21
super ciasteczko
mysza75 17.11.2013 13:00
pyszne ciasto
Alex_M 17.11.2013 12:23
pyszne ciacho!
migotka28 16.11.2013 19:43
wygląda na smakowite
czekoladka_m 16.11.2013 18:39
Cudowne ciasto...
Janina 16.11.2013 18:35
Pyszniutkie to ciato;)
Megg 16.11.2013 18:08
przepysznie :-)
fotoviderek 16.11.2013 17:57
Jak dwa oblicza, to ja poproszę dwa kawałki :)
Aleksandra/Olcia 16.11.2013 17:48
zjadłabym ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak