Przepis i sposób przygotowania na: Dwa oblicza śmietankowej rozkoszy
Kroki postępowania
3 jaja
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
sól
- oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli ubijamy na sztywno.
+2 łyżki kakao
Wszystko dokładnie tak samo, tylko przy dodaniu mąki dodajemy również 2 łyżki kakao. Pieczemy dokładnie tak samo. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć.
400ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix oraz cukier puder. Wstawiamy do lodówki.
+2-3 łyżki kakao
Robimy dokładnie tak samo jak jasną, przy dodaniu cukru pudru oraz śmietan-fix dodajemy również 2-3 łyżki kakao (aż uzyska pożądany przez nas kolor). Po ubiciu wstawiamy do lodówki