Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i kruszonką
W tym czasie przygotowujemy budyń. W szklance mleka rozpuszczamy budyniowy proszek. Pozostałe mleko nastawiamy na gaz, gdy zacznie wrzeć to dodajemy dokładnie wymieszane z mlekiem budynie. Podczas wlewania należy intensywnie mieszać. Następnie dodajemy cukier i gotujemy przez ok 5 min, cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Gdy nasze bułeczki są już wyrośnięte to w każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna szklanki. Do każdego dołka nakładamy łyżką budyń. Boki bułek smarujemy roztrzepanym białkiem.
Make, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców, aby powstała kruszonka. Następnie posypujemy drożdżówki gotowa kruszonka. Bułki wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy przez 20-30 min. Upieczone drożdżówki możemy polać polewa lub posypać cukrem pudrem.