Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zawijane z konfiturą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 40 dkg
mleko 2% 130 mililitrów
drożdże świeże 3 dkg
jajko 1 sztuk
masło 7,50 dkg

DODATKOWO

konfitura 1/2 słoika
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

LUKIER

cukier puder 10 dkg
sok z cytryny 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijane z konfiturą

Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie , rozkruszyć drożdże, wlać odrobinę mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać.
Odstawić na 10 minut pod przykryciem.
Dolać resztę mleka z masłem, jajko, cukier i szczyptę soli, wyrobić ciasto mikserem.
Przykryć miskę z ciastem, czystym ręcznikiem kuchennym, odstawić na 50 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto, jeszcze raz wyrobić.
Rozwałkować ciasto na prostokąt 40 x 50 cm. Posmarować konfiturą, posypać płatkami migdałów.
Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 10 części.
Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą.
Na środku tortownicy, ułożyć dwa kawałki ciast, resztę na około tych dwóch, odstawić na 10 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 35 - 40 minut.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 26.06.2015 08:28
fajne ciasto
Bernadeta1 23.06.2015 18:41
pyszna drożdżówka
mirosława4 23.06.2015 18:12
apetyczna !
ben-ka 23.06.2015 14:32
Fajna ta drożdżówka, bardzo apetyczna i ten lukier......................
Janina 23.06.2015 13:20
Super ciasto;)
Małgorzata Pin 23.06.2015 10:21
Lubię ciasta drożdżowe, a te wygląda bardzo apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak