Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Zaczyn

cukier 2 łyżki
drożdże 5 dkg
mąka pszenna 3 łyżki
mleko ciepłe 1/4 szklanki
sól 1 szczypta

Ciasto

mąka pszenna 50 dkg
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier drobny 3 łyżki
mleko ciepłe 1 szklanka
masło 100 dkg

Kruszonka

mąka pszenna 6 łyżek
cukier 3 łyżki
masło 3 łyżki

Dodatkowo

truskawki świeże 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z truskawkami

Cukier rozetrzeć z drożdżami, dodać letnie mleko, mąkę, szczyptę soli wymieszać, odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Do jajka dodać, żółtko, cukier i rozmieszać.
Do wyrośniętego zaczynu dodać, mąkę, masę jajeczną, mleko i roztopione masło .(nie gorące), zagnieść ciasto, uformować kulę .
Włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie umyć, obrać truskawki każdą przekroić na pół.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę.
Wysmarować blaszkę do pieczenia tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę, posmarować rozmieszanym białkiem, odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Na cieście ułożyć truskawki, przeciętą stroną do góry, posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni około 30 minut.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak