Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z budyniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 4
drożdże 100 gram
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
mleko 200 ml
mąka 4 szklanki

Budyń

mleko 1 litr
margaryna 2 łyżki
cukier waniliowy 1
cukier 75 gram
budyń waniliowy 3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z budyniem

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy do miski i posypujemy je cukrem.
Krok 1 - Drożdżowe z budyniem  foto
2
Następnie do miski wlewamy roztrzepane jajka, olej i mleko. Składniki w misce posypujemy mąką (4 szklanki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny.
Krok 2 - Drożdżowe z budyniem  foto
3
Po tym czasie całość mieszamy dokładnie łyżką.
Krok 3 - Drożdżowe z budyniem  foto
4
750 ml mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. W pozostałej części mleka rozpuszczamy proszki budyniowe. Do wrzącego mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy mieszając, aż będzie gęsty.
Krok 4 - Drożdżowe z budyniem  foto
5
Wymieszane ciasto drożdżowe wykładamy na natłuszczoną blachę, równamy.
Krok 5 - Drożdżowe z budyniem  foto
6
Na ciasto wylewamy gorący budyń i równamy.
Krok 6 - Drożdżowe z budyniem  foto
7
Mąkę cukier i margarynę przekładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 190-200 stopni.
Krok 7 - Drożdżowe z budyniem  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.09.2016 00:02
Dobre ciasto.
dodi 01.09.2016 21:37
bardzo dobre
kd045 01.09.2016 13:19
musi być smaczne, albo musiało ... ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak