Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z dżemem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
jajko 1 szt
drożdże 5 dag
mleko 1 szkl
cukier 1/4 szkl
olej 1/4 szkl
cukier waniliowy 1 szt
szczypta soli
DODATKOWO:
jajko 1 szt
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z dżemem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, łyżką cukru oraz łyżką mąki, a następnie odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe rogaliki z dżemem foto
2
Z mąki, reszty cukru, cukru waniliowego, soli, jajka oraz rozczynu z drożdży wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto pozostawić do wyrośniecia na 1h.
Krok 2 - Drożdżowe rogaliki z dżemem foto
3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła i pokroić jak pizzę na 8 części. Na każdy powstały kwadrat nakładać porcję dżemu i formować rogaliki.
Krok 3 - Drożdżowe rogaliki z dżemem foto
4
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z łyżeczką cukru i posmarować rogali.
Krok 4 - Drożdżowe rogaliki z dżemem foto
5
Rogaliki piec w 180 st przez 25 min, aż będą miały piękny brązowy kolor.
Krok 5 - Drożdżowe rogaliki z dżemem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.05.2014 14:27
Fajna słodkość.
pawlito 18.12.2013 08:57
dla mnie w sam raz
dada 12.12.2013 08:54
mniamka mniamka :)
JOANNA16 03.12.2013 07:29
lubię takie rogaliki, pychotka
ppaulina 02.12.2013 16:17
pychota :))
Olga_SK 02.12.2013 12:44
Jakie duże te rogaliki :D
pawel123 02.12.2013 10:20
pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak