Drożdżowe bułeczki z warzywami

Drożdżowe bułeczki z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    75 g
  • mleko

    200 ml
  • masło

    200 g
  • mąka

    450 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżki
  • cebula

    1
  • dynia

  • cukinia

  • papryka czerwona

    1
  • pieprz

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • gałka muszkatołowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z warzywami foto
Podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru. Gdy mleko będzie ciepłe dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Ostawiamy na 10 minut.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z warzywami foto
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy je z mąką aż powstanie kruszonka.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z warzywami foto
Dolewamy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, miseczkę przykrywamy ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z warzywami foto
W tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z warzyw porządnie odciskamy powstały sok. Cebulę rozdzielamy pomiędzy starte warzywa. Dynię doprawiamy pieprzem i tymiankiem, paprykę pieprzem, a cukinię gałką muszkatołową. Lepiej nie dodawać soli, żeby warzywa nie puściły soku.
Krok 5 - Drożdżowe bułeczki z warzywami foto
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Na każde z kółek rozkładamy farsz, nakładamy drugie kółko i zlepiamy brzegi.
Krok 6 - Drożdżowe bułeczki z warzywami foto
W placuszku zmieści się więcej farszu jeżeli zlepionego do połowy weźmiemy w rękę i będziemy wciskać farsz przez otwór. Placuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, Placuszki pieczemy około 15-20 minut aż się zarumienią.
Krok 7 - Drożdżowe bułeczki z warzywami foto
Pyszne krucho-drożdżowe bułeczki z warzywami - zachwycają kolorem i maślanym smakiem.
Smacznego ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

29.09.2014 20:39
ciekawy przepis

Krysia_S

18.04.2014 13:33
Pomysłowe ;)

as28

31.03.2014 20:37
bardzo fajne bułeczki z niespodzianką ;0

Renata22

17.11.2012 21:52
Kasiu, czarujesz fantazyjnymi przepisami! ;)

jozefinach

15.11.2012 16:56
Świetny pomysł.

MAR3STA

14.11.2012 21:24
śliczne i bardzo apetyczne bułeczki

SmacznaPyza

14.11.2012 17:51
nie za dużo drożdży na tę ilość mąki? wyglądają ciekawe z tymi kolorowymi nadzieniami

Habibi

14.11.2012 10:25
Cudne i kolorowe bułeczki :) Jestem jak dziecko, bo kolor farszu przyciągnął moją uwagę ;) Tylko tytuł może zmień z placuszków na bułeczki ;)

Asia130

14.11.2012 10:22
wyglądają super

Piotr-21

14.11.2012 10:22
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat