odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Zapiekany sandacz w śmietanie z bobem, odc. 34

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Zapiekany sandacz w śmietanie z bobem i szparagami - danie dla wielbicieli ryb i aromatycznej kuchni.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • sandacz filet

    400 gramów
  • mozzarella

    100 gramów

Marynata:

  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Koperek liofilizowany Prymat

    do smaku

Sos:

  • pomidory suszone z ziołami Smak

    4 sztuki
  • olej z suszonych pomidorów

    do smażenia
  • biała część pora

    1 sztuka
  • śmietanka 30%

    250 mililitrów
  • szparagi

    3 sztuki
  • chili

    1 sztuka
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    do smaku
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • bazylia czerwona

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek miażdżymy nożem i siekamy go na mniejsze części, po czym wrzucamy do miski. Następnie do naczynia dajemy musztardę, dolewamy olej, całość doprawiamy liofilizowanym koperkiem i mieszamy składniki. Filet z sandacza kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy rybę w marynacie.

Pora kroimy na półplasterki, chili, suszone pomidory i szparagi kroimy na mniejsze części. Odkładamy na bok bób, a następnie ścieramy mozzarellę na tarce. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, a następnie umieszczamy w naczyniu pora, chili, suszone pomidory, szparagi i bób. Do składników w garnku dolewamy śmietankę 30% i mieszamy całość. Solimy produkty w naczyniu, do których następnie dodajemy mozzarellę - całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie układamy na nim rybę, delikatnie ugniatamy mięso. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Odkładamy na bok produkty do dekoracji dania: dwie główki zielonych szparagów, suszony pomidor, bób, czerwoną bazylię i plasterki chili.    

Sposób podania:

Na talerz nakładamy sos, na nim układamy rybę, całość dekorujemy bobem, suszonym pomidorem i chili. Na wierzch kładziemy liście bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat