Deser gruszkowo-bananowy z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na pyszny deser gruszkowo- bananowy, przekładany delikatną i kremową bitą śmietaną. Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jego smak dopieszcza miód i musli czekoladowe oraz wiórki kokosowe i płatki czekolady proteinowej na wierzchu.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • banan

    1 sztuka
  • gruszki w zalewie

    4 sztuki
  • śmietanka kremowa

    200 gramów
  • musli

    4 łyżki
  • miód płynny

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1,5 łyżki
  • wiórki kokosowe

    1 łyżeczka
  • biała czekolada

    3 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy ją na najwyższych obrotach*.

Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser.

Banana i gruszki z syropu kroimy na mniejsze kawałki. Połowę układamy na dnie pucharków i zalewamy je łyżeczką miodu.

Następnie układamy część bitej śmietany i posypujemy ją czekoladowym musli. Dalej wykładamy pozostałą część bitej śmietany oraz kawałki owoców.

Całość posypujemy wiórkami kokosowymi oraz płatkami czekolady proteinowej.

Futka
* Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan-fix.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat