Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowo-ziołowy pstrąg pieczony

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 4 sztuki
czosnek ząbki 8 ząbków
sól 4 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowo-ziołowy pstrąg pieczony

Kroki postępowania

1
1. Sól mieszamy z pieprzem ziołowym w miseczce. W osobnej miseczce mieszamy czosnek mielony, kurkumę i zioła prowansalskie. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na pół.
Krok 1 - Czosnkowo-ziołowy pstrąg pieczony foto
2
2. Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy głowy (nie jest to konieczne). Pstrągi z każdej strony (po wierzchu) nacieramy jedną łyżką mieszanki soli i pieprzu. W środku (w nacięciu po patroszeniu) nacieramy mieszanką z mielonego czosnku i kurkumy. Wkładamy 4 kawałki czosnku. Talerz z rybami zawijamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Czosnkowo-ziołowy pstrąg pieczony foto
3
3. Ryby pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Krok 3 - Czosnkowo-ziołowy pstrąg pieczony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 16.06.2015 21:45
aż nabrałam ochoty na rybkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak