Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czekoladowo-bananowa pianka

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda
350 ml
śmietana 12%
300 g
cukier
450 g
kakao
150 g
śmietana 12%
400 g
masło 250 g
1 szt.
biszkopciki
1 opak.
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat
banan
6 szt.
sok owocowy przecierowy
50 banan

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-bananowa pianka

Biszkopty pokruszyć, masło stopić w garnku i wlać do pokruszonych biszkoptów. Całość wymieszać i wyłożyć na blachę jako spód pod pianki.

Galaretka czekoladowa - W garnku wymieszać i podgrzać: wodę, śmietanę, cukier i kakao, gotować 8 minut, a następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać tężęjącą galaretkę na spód z biszkoptów i wstawić do lodówki, aby stężała.

Pianka bananowa - 4 banany obrać i utrzeć blenderem, wymieszać z sokiem Leonkiem bananowym. Ubić śmietanę. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy bananowej. Masę bananową powoli dodawać do śmietany, wymieszać i wylać na tęgą czekoladową galaretkę na blasze. Wstawić do lodówki do stężenia pianki.

Po stężeniu pianki bananowej 2 banany pokroić w plasterki i ułożyć na piance - wyporcjować mniej więcej na środek każdej kostki deseru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak