Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowo - czereśniowe
biszkopt na dużą tortownicę
7 jaj
7 łyżek cukru
4 łyżki mąki
...3 łyżki kakao
1łyżeczka proszku
masa ;
śmietana 36% gęsta w kubeczku 800ml
cukier do smaku ok 150g
żelatyna 3 łyżeczki rozpuszczone w gorącym mleku 300ml
polewa
1 łyżka margaryny i
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
mleko do połączenia składników na gładką masę
galaretka 1 szt
czereśnie najlepiej z nalewki lub moczone w spirytusie
wykonanie ;
białka ubijamy do białości , dodajemy cukier na przemian z żółtkami
na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao , pieczemy ok 30 min w 200st
masa ;
ubijamy smietanę na sztywno dodajemy cukier i juz ostudzone mleko z żelatyną
takie tężejące wlewamy i moment miksujemy , to nie jest ptasie mleczko , ta żelatyna sprawi ze będzie smak smietany a ciasto nie obleci wodą , bo takie sklepowe śmietan - fixy sie nie nadają :)
biszkopt dzielimy na pół , mase również i przekladamy ;
biszkopt I część- masa I część - czereśnie - galaretka - biszkopt II część - polewa i dekoracja według uznania ;)
ja II część masy odrazu dałam do rękawa cukierniczego i do lodówki by zastygło i ładniej sie dekorowało :)