Czekoladowa kawa mrożona

Czekoladowa kawa mrożona

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawa rozpuszczalna

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • woda

    wrząca 1/4 szklanki
  • czekolada mleczna

    60 g
  • kostki lodu

    1 garść
  • mleko skondensowane niesłodzone

    1 szklanka
  • lody

    6 małych gałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawę zalać wrzącą wodą, dodać do niej cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Do gorącej kawy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odłożyć na chwilę. Jak czekolada się roztopi, dokładnie wymieszać. Czekoladową kawę ostudzić. Do dwóch szklanek włożyć po kilka kostek lodu, zalać je mlekiem zagęszczanym. Do mleka wlać czekoladową kawę, nie mieszać. Do każdej szklanki z kawą włożyć po 3 malutkie gałki lodów (użyłam lodów o smaku toffi). Podawać ze słomką od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat