Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa kawa mrożona

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
woda wrząca 1/4 szklanki
czekolada mleczna 60 g
kostki lodu 1 garść
mleko skondensowane niesłodzone 1 szklanka
lody 6 małych gałek

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa kawa mrożona

Kawę zalać wrzącą wodą, dodać do niej cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Do gorącej kawy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odłożyć na chwilę. Jak czekolada się roztopi, dokładnie wymieszać. Czekoladową kawę ostudzić. Do dwóch szklanek włożyć po kilka kostek lodu, zalać je mlekiem zagęszczanym. Do mleka wlać czekoladową kawę, nie mieszać. Do każdej szklanki z kawą włożyć po 3 malutkie gałki lodów (użyłam lodów o smaku toffi). Podawać ze słomką od razu po przygotowaniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak