Czekoladowa bajka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Brownie

  • mąka pszenna

    3/4 szklanka
  • masło

    200 gram
  • cukier

    1 i 1/3 szklanka
  • czekolada gorzka

    200 gram
  • jajka

    3 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Biszkopt kakaowo-kawowy

  • kakao

    50 gram
  • mąka pszenna

    180 gram
  • cukier

    170 gram
  • jajka

    5 sztuka
  • kawa

    200 militr

Krem czekoladowy

  • czekolada gorzka

    100 gram
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • masło

    100 gram
  • śmietanka 36%

    200 gram

Żelka owocowa

  • jagody

    200 gram
  • czarna porzeczka

    100 gram
  • maliny

    100 gram
  • agar-agar

    3 łyżeczka
  • cukier

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto składa się 2 różnych wypieków i to chyba jedyna trudność jaką napotkacie. Najpierw zrobimy Brownie. W rondelku roztapiamy pokrojone masło i gdy jego połowa ulegnie upłynnieniu, dokładamy tabliczki czekolady i pozwalamy, swobodnie rozpuścić. Na końcu wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z cukrami na jasną masę, a następnie dodajemy czekoladę z masłem. Wsypujemy mąkę, szczyptę soli, i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Blachę nacieramy tłuszczem i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180℃ przez 20 minut.

Biszkopt robimy tak samo jak w tym przepisie tylko dodajemy przesiane kakao i po ostudzeniu nasączamy środek kawą. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W czasie pieczenia 1 ciasta, w rondelku zagotowujemy owoce z cukrem. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy agar. Odstawiamy do wystygnięcia. W nasączonym biszkopcie wykrawamy małe dziurki, w które wkładamy żel. Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył! Wyrównujemy ciasto, pomiędzy przekładamy kremem i na zewnątrz. Na koniec dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty, a jak macie czas ja niestety nie mam. Listkami z temperowanej czekolady ;) Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 12.07.2017 20:53
Wygląda bajecznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat