Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • olej

    0,5 szklanki
  • jajka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • jabłka

    4-5 sztuk
  • rodzynki

    garść
  • płatki migdałowe

    garść
  • cynamon

    do posypania wierzchu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki wsypujemy do miski sparzamy gorącą wodą, jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy na puszystą masę, wlewamy olej i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierając dodajemy cynamon.Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, układamy cząstki jabłek, wierzch posypujemy namoczonymi rodzynkami, płatkami migdałów oraz cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
bogusia 82
Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na ciasto z cynamonem i jabłkami, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

17.01.2017 21:25
super pomysł :)

justynkag

15.01.2017 21:09
Wygląda apetycznie

Wacław

15.01.2017 18:42
dla mnie pycha :-)

Malinka

15.01.2017 18:29
Na pewno smaczne ciacho!

Wiktoria29

15.01.2017 18:11
fajne ciasto

IKrakowianka

15.01.2017 18:07
bardzo apetyczny wypiek

Małgorzata92

15.01.2017 17:27
Pyszne ciacho :)

jan_mag

15.01.2017 16:57
Super smaki

Konczi

15.01.2017 16:49
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat