Curry z bananami w szynce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż długoziarnisty

    10 dag
  • bulion warzywny

    250 ml
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka
  • rodzynki

    5 dag
  • sok pomarańczowy

    125 ml
  • szynka konserwowa

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • pietruszka zielona

    1 łyżka
  • banan

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sparzone i osączone rodzynki zalać sokiem pomarańczowym .

Przepłukany i osączony ryż zalać wrzącym wywarem ,dodać curry. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować około 20 min .Jeżeli ryż wchłonie wywar ,należy dolać .Mieszamy w trakcie gotowania.

Banany obrać ,przekroić wzdłuż ,owinąć plastrami szynki i obsmażyć na maśle.

Do miękkiego ryżu dodać rodzynki wraz z sokiem ,wymieszać i doprawić wg smaku solą i pieprzem.
Obsmażone banany ułożyć na ryżu i posypać posiekaną pietruszką.

Powyższe curry doskonale koresponduje z sałatką z cykorii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 04.10.2013 15:20
odwazne połączenie
caralajna 02.10.2013 21:36
jadłam banany w curry i polecam, świetnie smakują
elka72 02.10.2013 16:06
Nie próbowałam jeszcze bananów z szynką,ale to danie wygląda bardzo zachęcająco:)
Megg 02.10.2013 13:39
bardzo ciekawe danie
AZgotuj 02.10.2013 11:54
świetny przepis!
Ola1984 02.10.2013 09:33
Kolejne kapitalne połączenie smaków.
Olga_SK 02.10.2013 08:51
Odważne :)
Aga-25 02.10.2013 08:39
wspaniałe danie
Agnieszka-87-25 02.10.2013 08:31
super obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat