Cukiniowy dżemik.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 kg
  • woda

    1/4 szklanki
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

· Umyć i obrać cukinię, wydrążyć gniazda nasienne.
· Pokroić cukinię na średnią kostkę (waga cukini podana jest już po pokrojeniu w kostkę).
· Włożyć cukinię do garnka z grubym dnem i wlać wodę.
· Smażyć cukinię do momentu rozpadnięcia się całych kostek.
· Następnie wlać do cukini sok z jednej cytryny i dalej smażyć.
· Kiedy masa trochę zgęstnieje dodać cukier i ponownie smażyć.
· Gdy masa będzie już gęsta to należy wkładać ją do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i pasteryzować.
· Smacznego !!!

Taki cukiniowy dżem nadaje się do chleba lub bułki na śniadanie, można też wykorzystać do ciasteczek francuskich.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 16.12.2013 11:40
taki dżem to dla mnie nowość, koniecznie do wypróbowania :)
gosia56 01.09.2013 09:15
pyszny dzemik;)
Ada-Gaba 26.08.2013 07:42
dla mnie nowość, ciekawe
migotka28 25.08.2013 21:12
uwielbiam cukinię ale dżemu jeszcze nie robiłam, w tym roku będę robić pierwszy raz
gosia1988 25.08.2013 21:10
na pewno pyszny dżemik
sanielcia 25.08.2013 20:02
ciekawy pomysł na taki dzemik
elka72 25.08.2013 19:58
Muszę wypróbować bo wygląda zachęcająco:)
Paolcia 25.08.2013 19:54
super przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat