Przepis i sposób przygotowania na: Szybki lunchbox
Przepis na szybki lunchbox do pracy, podzielony na 2 części. W pierwszej z nich dowiemy się jakie składniki należy włożyć do szybkiego lunch boxa, zaś w drugiej poznamy tajniki przygotowania sosu z dodatkiem w postaci rzodkiewek i szczypiorku. Wystarczy 15 minut by mieć gotowe pudełko z pyszną zawartością.
Przepis na szybki lunchbox:
Przygotowujemy składniki na szybki lunchbox:
1. Jajko gotujemy 15 minut; wkładamy do zimnej wody z dodatkiem soli będzie się lepiej obierało, a po ugotowaniu wsadzamy do zimnej na kilka minut.
2. Bób gotujemy, studzimy i obieramy.
3. Pomidory suszone kroimy w paseczki.
4. Prażymy mieszankę nasion i orzechów. Mogą to być: orzeszki piniowe, pestki dyni, nasiona słonecznika.
5. Układamy obok siebie: obrany bób, odsączoną kapustę czerwoną, suszone pomidory, pastę z oliwek, kiełki, jajko, oliwki. Na wierzch sypiemy mieszankę nasion.
Przygotowujemy sos:
1. Rzodkiewki kroimy drobno lub ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy.
2. Łączymy majonez, musztardę, sok z cytryny. Dodajemy rzodkiewki i szczypiorek.
3. Doprawiamy do smaku solą morską i białym pieprzem Prymat.
4. Sos można wlać na dno szybkiego lunchboxa lub przygotować go w osobnym pojemniku.