Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemne bajaderki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt ciemny 0,5 kg
mleko 1/3 szklanki
margaryna 100 g
cukier 1/3 szklanki
kakao 2 łyżki
dżem truskawkowy 250 g
rodzynki 0,5 szklanki
orzechy posiekane 4 łyżki
aromat waniliowy kilka kropel
bakalie berberys 3 łyżki
czekolada mleczna 100 g
wiórki kokosowe 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemne bajaderki

W garnku podgrzewamy mleko, margarynę, cukier i kakao. Gdy wszystko się rozpuści odstawiamy do przestudzenia. Kawałki ciemnego biszkoptu blend ujemy na pył w blenderze lub malakserze. Przesypujemy do miski. Wlewamy mleko z margaryną. Dodajemy dżem truskawkowy, aromat waniliowy oraz bakalie: orzechy, rodzynki, berberys. Wszystko mieszamy lub zagniatamy. Gdy masa wydaje się na za lepka możemy jeszcze dołożyć pokruszone herbatniki. Formujemy okrągłe małe kuleczki. Każdą obtaczamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekoladzie a następnie w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 09.09.2017 06:38
Mniam. Bajaderki są pyszne!
bietka 08.09.2017 23:19
Pychotka, bardzo lubię bajaderki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak