Ciasto z nadzieniem serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 opakowania
  • Masa serowa

  • twaróg

    30 dag
  • śmietana kremowa 30%

    1/2 litra
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto
Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, opcjonalnie kakao i wymieszać mikserem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu przekroić na pół

Masa serowa
Zmielony twaróg utrzeć mikserem z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Zagotować 1 szkl. wody z cukrem i cukrem waniliowym, do zagotowanej wody wsypać galaretkę i pozostawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wlewamy do twarogu u mieszamy mikserem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do tężejącej masy serowej dodajemy pomału ubitą śmietanę i ucieramy na jednolitą masę. Wykładamy na ciasto. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 18.11.2012 13:45
świetne
Agnieszka91 04.11.2012 15:18
pychotka
GOSIA18 04.11.2012 11:19
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat