Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jagodami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 7 szt.
olej 7 łyżek
mąka 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy

krem

jogurt naturalny 400 gram
galaretka wiśniowa 2 szt
jagody

dodatkowo

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jagodami

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając i cukier i waniliowy
Krok 1 - Ciasto z jagodami  foto
2
Następnie wrzucamy żółtka i stopniowo dosypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec ubijania dodajemy olej
Krok 2 - Ciasto z jagodami  foto
3
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni
Krok 3 - Ciasto z jagodami  foto
4
Zimny biszkopt przecinamy na pół i przekładamy jedną część spowrotem do blaszki.
Krok 4 - Ciasto z jagodami  foto
5
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Kiedy zaczną tężeć miksujemy je z jogurtem naturalnym
Krok 5 - Ciasto z jagodami  foto
7
Przekładamy biszkopt galaretką z jogurtem i posypujemy jagodami. Warto wcisnąć troszkę owoce w galaretkę aby góra się trzymała :)
Krok 6 - Ciasto z jagodami  foto
8
Następnie przykrywamy całość drugą częścią ciasta i wstawiamy do lodówki aby ciasto się "scaliło". Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Krok 7 - Ciasto z jagodami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 06.10.2015 16:17
fajny taki mus
czekoladka_m 01.08.2014 08:31
Wygląda na lekkie i puszyste:)
Krystyna32 01.08.2014 07:21
wygląda pysznie
iziona 01.08.2014 06:44
Robię bardzo podobnie i jest pysznie
Magula 31.07.2014 23:30
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak