Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z figami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

jajko 6 szt
mąka 2,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 3/4 szkl
olej 3/4 szkl

Dodatkowo

figi suszone 250 g
cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z figami

Kroki postępowania

1
Figi przekroić na połowę.
Krok 1 - Ciasto z figami foto
2
Wybić jajka do miski utrzeć na puch. Następnie dodać cukier, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
Później wlewać stopniowo olej, wymieszać .
Krok 2 - Ciasto z figami foto
3
Wysmarować tłuszczem tortownicę wymiarach 24 cm , wylać ciasto, powkładać figi do ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop.
Krok 3 - Ciasto z figami foto
4
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciasto z figami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 25.08.2016 07:44
smaczne ciacho
krokus 24.08.2016 15:35
Musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak