Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ryżowe z malinami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 torebki
mąka pszenna 0,5 kubka
mąka kukurydziana 0,5 kubka
cukier 0,5 kubka
masło 0,5 kostki
laska wanili 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem malinowy 0,5 słoiczka
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ryżowe z malinami

Ryż wysypać do garnuszka, zalać wodą tak aby była 3cm nad ryżem i gotować na małym ogniu co chwilę mieszając (najlepiej tak długo jak jest napisane na opakowaniu). Jakby wody zaczynało być za mało i ryż zaczynał się przypalać to delikatnie go podlewać. Zdjąć z ognia powinno być w nim trochę wody (taki budyń), dodać do ryżu cukier i masło, mieszać dopóki masło całkowicie się nie rozpuści. Zostawić do całkowitego ostygnięcie.
Jak już ostygnie wrzucić do robota kuchennego i miksować dość długo aby ryż się rozdrobnił i powstał taki pudding. Następnie dodać pestki z laski wanilii, mąki i jajka, dobrze zmiksować (masa powinna być dość płynna taka by powoli spływała na blaszkę), jeżeli taka nie jest dodać trochę mleka.
Wyłożyć ciasto na blaszkę, posmarować dżemem z malin i piec w 180 stopniach prze około 30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 17.07.2013 22:37
ekstra ciasto
Monika58 31.03.2013 12:52
pomysłowe ciasto
Konczi 29.03.2013 20:18
smacznie się prezentuje
leonowie 29.03.2013 15:42
świetny pomysł:)
mysza75 29.03.2013 14:33
Pomysł bombowy, z ryżem
Kazimierz1 29.03.2013 13:55
coś nowego - warto spróbować :)
Botwinka 29.03.2013 13:22
wygląda wspaniale :)
w mojej kuchni 29.03.2013 12:25
smaczne ryżowe ciasto
pierniczkowo 29.03.2013 11:42
ciekawy pomysł, jeszcze nie jadłam ciasta z ryżem:)
Pomocnik 29.03.2013 09:22
ale pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak