Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Lion

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mascarpone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Lion

Kroki postępowania

1
Składniki na blachę o wymiarach 25×35:

Masa lion:
3 duże batony Liony w ciemnej czekoladzie
3 duże batony Liony w białej czekoladzie
750 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 śmietan fixy

Masa śmietanowa:
450 ml śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
8 paczek herbatników petit beurre (o maślanym posmaku)
1 puszka gotowej masy krówkowej
1/2 mlecznej czekolady do dekoracji
1/2 białej czekolady do dekoracji
Krok 1 - Ciasto Lion foto
2
Ponieważ jest to ciasto, które nie wymaga pieczenia biszkoptu pierwszą czynnością, do której przystępujemy jest przygotowanie kremu lion . Mascarpone, śmietankę i śmietan fixy wlewamy do miski i miksujemy robotem na najwyższych obrotach aż składniki połączą się ze sobą i gdy zaczną tworzyć gęstą konsystencję zmniejszamy obroty na niższe i miksujemy przez około 5 minut aż masa stanie się bardzo gęsta, zaczną się tworzyć na niej wzory.
Krok 2 - Ciasto Lion foto
3
Batony kroimy w plastry i dodajemy do kremu, miksujemy jeszcze chwilkę,
Krok 3 - Ciasto Lion foto
4
Az wszystkie składniki połączą się ze sobą tworząc jednolitą konsystencję
Krok 4 - Ciasto Lion foto
5
Przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.
Krok 5 - Ciasto Lion foto
6
Na dnie blachy układamy warstwę herbatników,
Krok 6 - Ciasto Lion foto
7
na którą wykładamy gotową masę krówkową (masa krówkowa będzie się lepiej rozcierała, gdy przed wyłożeniem wstawimy na chwilkę puszkę do gorącej wody), kajmak przykrywamy warstwą herbatników, na które wykładamy masę Lion, przykrywamy to herbatnikami i wykładamy masę śmietanową. Czekoladę ścieramy i posypujemy ciasto.
Krok 7 - Ciasto Lion foto
8
Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin przed podaniem, najlepiej jest przygotować ciasto dzień prędzej.
Krok 8 - Ciasto Lion foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak