Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowe z masą chałwową
Piekarnik nagrzać do 180 st. Cukier zmiksować z jajkami a następnie dodać resztę składników, zmiksować na gładką masę. Wylać na blachę wyłożoną papierem blachę. Piec przez 25 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika ostudzić
2.
Z pół litra mleka odlać 1/2 szk. rozpuścić w nim cukier i budynie. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Budyń nakryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch i wystudzić, aż będzie całkowicie zimny.
3.
Masło w temperaturze pokojowej spienić i dodając po łyżce budyniu zmiksować na gładki krem. Na samym końcu dodać pokruszoną chałwę i jeszcze raz zmiksować
4.
Za pomocą szprycy wyciskać rozetki z kremu na cieście jogurtowym. Posypać startą czekoladą oraz kruszonymi migdałami. Schłodzić w lodówce. Smacznego!