Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowo-cytrusowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 g
miąższ z dyni 450 g
cukier 200 g
jajko 3 szt
olej 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki

polewa

masło 50 g
cukier 1/2 szklanki
kakao 2 łyzki
woda 4-5 łyżek
aromat waniliowy

dodatkowo

kolorowa posypka

Porada

na formę o wymiarach 25x25cm

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowo-cytrusowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 1 - Ciasto dyniowo-cytrusowe foto
2
Białka ubijamy z sola na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę.
Krok 2 - Ciasto dyniowo-cytrusowe foto
3
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z skórkami cytrynowymi i miąższem z dyni aż do wyczerpania składników.
Krok 3 - Ciasto dyniowo-cytrusowe foto
4
Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”.
Krok 4 - Ciasto dyniowo-cytrusowe foto
5
Polewa: Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą polewa dekorujemy wierzch ciasta. Posypujemy posypka cukrową.
Krok 5 - Ciasto dyniowo-cytrusowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak