Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 5 szklanek
cukier 1,5 szklanki
drożdże świeże 5 dag
mleko 1 i 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 1/2 kostki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól szczypta
śliwki
cynamon 1/2 łyżeczki
kasza manna 2 łyżki

Kruszonka

margaryna 10 dag
cukier puder ok. 1/2 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Rozczyn: w 1 szklance lekko ciepłego mleka rozkruszam drożdże (w temp. pokojowej), dodaję 3 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
2
W dużej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki oraz roztrzepane jajka - wszystko razem mieszam.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
3
Następnie dolewam wyrośnięty rozczyn, pozostałe lekko ciepłe mleko oraz rozpuszczoną (letnią) margarynę i wyrabiam ciasto.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
4
Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki). Ciasto nakrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
5
Kruszonka: wszystkie składniki mieszam dokładnie ze sobą i rozcieram palcami - wstawiam do lodówki.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
6
Kiedy ciasto podwoi objętość przekładam je do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy o wym. 36 x 25cm.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
7
Śliwki przekrawam na pół, wyjmuję pestki, dodaję cynamon, ewentualnie trochę cukru do smaku i kaszę manną, która pochłonie nadmiar soku - wszystko mieszam. Tak przygotowane rozkładam na cieście.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
8
Na wierzchu rozkruszam przygotowaną wcześniej kruszonkę i wstawiam ciasto do piekarnika na ok. 60 minut w temp. 170st. C.
Krok 8 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
9
Po upieczeniu pozostawiam przez chwilę ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Krok 9 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 15.10.2015 21:49
pyszne ciasto
Mama niejadka 13.10.2015 18:56
Pyszna drożdżówka
marenka 13.10.2015 17:14
smaczne ciasteczko
Babeczka35 13.10.2015 13:23
Lubię takie ciasta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak