Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe ze śliwkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3/4 szklanki
mąki 2 szklanki
drożdży 0,5 kostki
cukru 3/4 szklanki
soli 1 szczypta
jajko 2 sztuki
śliwek 10 sztuk
olej 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe ze śliwkami

Połowę mleka lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku, Dodać dwie łyżeczki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia rozczynu. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, wbić jajka oraz wlać pozostałe mleko, rozczyn oraz olej. Wszystko dokładnie połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Śliwki opłukać, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Ułożyć na cieście. Piec w 180 stopniach przez ok 35-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 16.09.2013 09:15
robię podobne i baaardzo lubię :)
Ilona_eS 16.09.2013 09:01
pysznie wyglada:)
Magula 16.09.2013 07:32
mniam uwielbiam
iziona 16.09.2013 07:26
Drożdżowe to moje ulubione
sylwia_mc 16.09.2013 07:25
Najlepsze :)
monisia1977 16.09.2013 06:08
super wygląda
elficzna 16.09.2013 00:34
pysznie owocowe! :)mmmm
V_kuchareczka 15.09.2013 23:23
pysznie wygląda
treonina 15.09.2013 23:12
same pyszności
marta19 15.09.2013 22:38
apetycznie wygląda
Jadwiga/Jaga85 15.09.2013 22:14
Nie ma to jak ciasto drożdżowe- to uniwersalne ciasto, smak dzieciństwa:) Mam takie wrażenie, że coraz rzadziej się je robi, a szkoda.
Agata
Agata 15.09.2013 21:42
pyszne są ciasta drożdżowe
malaczarna23 15.09.2013 21:03
uwielbiam:)
Renata9 15.09.2013 20:47
pyszne ciacho
paulina2157 15.09.2013 20:37
ładnie wyrosło, lubię to ciasto
Barbara/zuza22_85 15.09.2013 20:36
proste i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak