Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z budyniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mleko 1,5 szkl
jajko 1 szt
drożdże 3 dag
cukier waniliowy 1 op
sól szczypta
margaryna 5 dag
mąka 3 szkl

Budyń

budyń waniliowy 2 op
mleko 3 szkl
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z budyniem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj jajko, cukier waniliowy oraz sól. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę. Do ciasta wlej rozpuszczoną, przestudzoną margarynę.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z budyniem foto
2
Dokładnie wyrób ciasto. Oprósz mąką i odstaw do godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z budyniem foto
3
Budyń: Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. W odlanym mleku wymieszaj budynie. Masę wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z budyniem foto
4
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę (wymiary 35cm x35cm). Na ciasto wyłóż budyń i wyrównaj. Ciasto piecz 55 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 08.02.2015 21:15
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak