Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe deserowe z jabłkami cynamonem i rodzynkami
Kroki postępowania
Do miski przesiać mąkę, zmieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnią wodę i zagnieść cisato. Odstawić do wyrośnięcia.

Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować je z syropem, cukrem (dodałam mniej 1/3 szklanki), rodzynkami, cynamonem, chili i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto urośnie zrobić placek i posmarować go farszem.

Ciasto zwinąć jak naleśnik, a potem w "o" zlepiając końce. Naciąć nożem po bokach.

Górną powierzchnię posmarować resztą farszu i posypać dowolnymi orzeszkami. Piec około 30 min w średnio nagrzanym piekarniku. Jest słodkie choć ma niewiele cukru i ma mało tłuszczu. Polecam :)
