Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-kokosowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód czekoladowy

margaryna 125 g
kakao 4 łyżeczki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 2 opakowania
mleko 10 łyżek
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Masa kokosowa

margaryna 125 g
mleko 10 łyżek
cukier 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 200 g
białko 4 sztuki
cukier 8 łyżek

Dodatkowo

margaryna do smarowania formy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Porada

Przepis ten jest w moim domu od zawsze. Uwaga! Bardzo szybko znika :) u mnie wychodzi duża prostokątna blaszka. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-kokosowe

Ciasto czekoladowe: W rondelku rozpuścić margarynę, dodać kakao, wymieszać na jednolitą masę, ostudzić.
Podczas studzenia czekolady ubić jajka i żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Dodać masę czekoladową, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać.
Przygotowane ciasto przelać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą (tylko dno!). Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni
W trakcie pieczenia przygotować masę kokosową. W rondelku rozpuścić margarynę z mlekiem i 0,5 szklanki cukru.
Dodać wiórki kokosowe i zagotować. Uwaga! Masa będzie gęsta. Odstawić z palnika i wystudzić
W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Następnie dodawać po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Połączyć z wiórkami
Masę kokosową wylać na świeżo wyciągnięty spód i od razu włożyć z powrotem do piekarnika. Piec ponownie 20 minut w temperaturze 180 stopni

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak