Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem kefirowym
1 szkl. cukru
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka esencji waniliowej z prawdziwą wanilią
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka
1/3 szkl. powideł śliwkowych
2 szkl. mąki tortowej
4 czubate łyżki kakao naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
KREM: 1 op. masła roślinnego w kubeczku
1 szkl. kefiru Piątnica
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
POLEWA: 1/2 szkl. słodkiej śmietanki kremówki UHT
100 g gorzkiej czekolady min.70% kakao
1 mała łyżeczka żelatyny w proszku
dodatkowo: po 1/3 szkl. powideł śliwkowych i morelowych; małe jajeczka czekoladowe
sposób przygotowania: CIASTO: jajka ubić z cukrem. Następnie dodać esencję, olej, mleko, powidła i mąkę przesianą z kakao, solą i spulchniaczami, wymieszać i przelać do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy śr.32 cm bo akurat tak sobie wymyśliłam, ale można upiec w mniejszej i wtedy ciasto będzie wyższe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C i piec ok. 45 min..
KREM: miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cały czas miksując dodawać po łyżce kefiru. Na koniec dodać esencję waniliową.
POLEWA: żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzać i mieszać aż całkiem się rozpuści. Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia. Wsypać połamaną na kostki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i całość nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Mieszając dolać ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie, odstawić do przestudzenia.
Wykończenie: ciasto po przestudzeniu przekroić poziomo na pół i dolną część posmarować zmieszanymi, podgrzanymi powidłami śliwkowymi i morelowymi. Na to nałożyć równomiernie krem kefirowy i przykryć drugim blatem lekko dociskając. Przestudzoną polewać grubo posmarować wierzch i boki ciasta, zanim zastygnie ułożyć czekoladowe jajeczka albo inną dekorację. Schłodzić i przechowywać w chłodnym miejscu.