Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
2 szklanki -
cukier
3/4 szklanki -
jaja
6 -
proszek do pieczenia
2 płaskie łyżeczki -
kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka -
olej
3/4 szklanki -
jabłka
4 szt. -
rodzynki
100 g -
orzechy
100 g -
śliwki suszone
10-20 szt. -
banan
2 szt.
Przepis i sposób przygotowania Ciasto bakaliowe
Rodzynki sparzyć, odsączyć. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka i banany pokroić na pół plasterki.
Orzechy rozdrobnić. Wszystkie bakalie i owoce wymieszać z ciastem.
Blachę natłuścić i posypać bułką tartą; wypełnić ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 50 minut.
Komentarze (6)