Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiąca ćwiartka z kurczaka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartka z kurczaka 6 szt
masło 250 g
pietruszka zielona 1 łyżeczka
sól
piwo 1 l
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiąca ćwiartka z kurczaka

Masło mieszamy z ziołami i solą. Ćwiartki z kurczaka myjemy, lekko oddzielamy skórę od mięsa. Między skór i mięso wkładamy ziołowe masło (staramy się równomiernie rozsmarować). Ćwiartki układamy na kratce do pieczenia lub tacce grilowej, pod nią wkładamy blaszkę, do której nalewamy piwo. Pieczemy ok 1,5h w temp. 180 st. Jeśli piwo wyparuje musimy uzupełnić, można zamiast piwa nalać wodę. Udka są soczyste i mają pyszną chrupiącą skórkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 15.08.2013 23:40
dla mnie porcja do schrupania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak