Chłodnik truskawkowy błyskawiczny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • g świeżych truskawek

    500
  • cukier, sól

    do smaku:
  • makaron ryżowy

    100 (w kształcie wstążek)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki opłukać, osączyć, oberwać szypułki. Zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji)dodając trochę cukru - 3-4 łyżki, ale to zależy od własnego smaku i słodyczy owoców. Dolać mleko, miksować jeszcze chwilkę. Makaron zalać wrzącą wodą, przykryć na 3-4 min. po czym odcedzić dokładnie. Oprószyć go odrobiną soli do smaku i pociąć na mniejsze kawałki. Na talerze kłaść porcje makaronu, zalać chłodnikiem, posypać posiekanymi truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia56 04.03.2012 14:50
ciekawy
Agnik 03.10.2011 17:47
pycha
ewaa 27.06.2011 21:34
smaczny
ewaa 27.06.2011 21:34
smaczny
eli_555 28.08.2010 22:43
Pyszny chłodnik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat