Chlebek wieloziarnisty na maślance.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    40 dag
  • mąka orkiszowa

    10 dag
  • otręby pszenne

    1 łyżka
  • ziarna słonecznika

    2 łyżki
  • ziarna siemienia lnianego

    2 łyzki
  • ziarna sezamu

    2 łyżki
  • sól

    1 łyzeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    20 gram
  • maślanka

    1/2 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek wieloziarnisty na maślance. foto
Do miski wsypać obie mąki i otręby pszenne i wymieszać.
Krok 2 - Chlebek wieloziarnisty na maślance. foto
Na suchej patelni uprażyć wszystkie ziarna i wsypać do miski, wymieszać.
Krok 3 - Chlebek wieloziarnisty na maślance. foto
Dodać sól, wymieszać, później cukier, wymieszać, potem pokruszone świeże drożdże i ponownie wymieszać.
Krok 4 - Chlebek wieloziarnisty na maślance. foto
Dodać maślankę i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Chlebek wieloziarnisty na maślance. foto
Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chlebek wieloziarnisty na maślance. foto
Potem ciasto odgazować i przełożyć do foremek i ponownie pozostawić na 15 minut.

Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez około 30 minut.
Krok 7 - Chlebek wieloziarnisty na maślance. foto
Wyjąć upieczone chlebki z foremek i wystudzić na kratce. Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 03.02.2014 08:02
Lubię chleby na maślance, ale mąka krupczatka to dla mnie nowość. Bardzo ładnie Ci wyrosły.
Klausia 05.12.2013 14:43
Przyznam, że zaskakujące dla mnie składniki, szczególnie mąka krupczatka i maślanka, ale chlebek wygląda super :)
adelajda 09.11.2013 07:27
domowy chlebek najlepszy :)
Alex_M 05.11.2013 13:36
piękny chlebek! na pewno smaczny :)
tatiana2 01.10.2013 14:04
pyszny chlebek, te ze sklepów mogą się schować :)
wyattearp 29.09.2013 20:20
nie ma jak domowy
kasienka23 29.09.2013 18:03
znakomite chlebki!
Renataj 29.09.2013 16:50
Domowy chlebek - ten smak i aromat BEZCENNE
Ewa 29.09.2013 12:11
Nie ma to jak swoje pieczywo :)
migotka28 29.09.2013 11:21
zabieram przepis do wypróbowania:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat