Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni z przyprawą po litewsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 1 kg typ 720
zakwas żytni 350 g
woda 1 litr
tłuszcz do formy
Przyprawa do chleba 1 litewskiego

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni z przyprawą po litewsku

Kroki postępowania

1
Mąkę żytnią mieszam z zakwasem oraz wodą. Ciasto chlebowe powinno być dobrze wymieszane. Następnie wsypuję opakowanie przyprawy do chleba po litewsku. Ponownie mieszam, aby przyprawa rozeszła się równomiernie w cieście. Tak przygotowaną masę chlebową przekładam do blaszek wysmarowanych tłuszczem. Wypełniam tylko 2/3 wysokości blaszek.
Krok 1 - Chleb żytni z przyprawą po litewsku foto
2
Potem blaszki odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin, aby ciasto podrosło aż po brzegi. Wtedy chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220C.
Krok 2 - Chleb żytni z przyprawą po litewsku foto
3
Piekę około 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 180C i zapiekam kolejne 30 minut.
Krok 3 - Chleb żytni z przyprawą po litewsku foto
4
Chleb jest gotowy. Smacznego.
Krok 4 - Chleb żytni z przyprawą po litewsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 15.11.2014 10:53
właśnie zajadam :) Pyszny! Fajny przepis, będzie teraz częściej piekła :)
Beatris 07.12.2013 14:07
Bardzo apetycznie ten chlebek wygląda.
Małgorzata106 06.12.2013 21:00
super chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak