Chleb z garnka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    45 dag
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • drożdże

    5 dag
  • woda

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z garnka foto
Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłą woda odlaną z gotowania ziemniaków i odstawić na kilka minut. Mąkę pszenną chlebową wymieszać z solą i wsypać do drożdży, dolać oliwę i przy pomocy robota z końcówką haka wymieszać ciasto ( wychodzi luźne).
Krok 2 - Chleb z garnka foto
Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, brytfankę wysmarować tłuszczem i wysypać sporą ilością otrąb pszennych, przełożyć całe ciasto, posmarować oliwą i odstawić na 40 minut.
Krok 3 - Chleb z garnka foto
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 220st piec 35-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata92 25.06.2017 12:21
Pomysłowy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat