Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z garnka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dag
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
drożdże 5 dag
woda 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z garnka

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłą woda odlaną z gotowania ziemniaków i odstawić na kilka minut. Mąkę pszenną chlebową wymieszać z solą i wsypać do drożdży, dolać oliwę i przy pomocy robota z końcówką haka wymieszać ciasto ( wychodzi luźne).
Krok 1 - Chleb z garnka foto
2
Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, brytfankę wysmarować tłuszczem i wysypać sporą ilością otrąb pszennych, przełożyć całe ciasto, posmarować oliwą i odstawić na 40 minut.
Krok 2 - Chleb z garnka foto
3
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 220st piec 35-40 minut.
Krok 3 - Chleb z garnka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 25.06.2017 12:21
Pomysłowy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak