Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pychota
Wsypać do miski wszystkie sypkie produkty, wymieszać na sucho ręką a następnie dodać kaszę gryczaną. Do szklanki z rozpuszczonym miodem dodajemy zakwas i po połączeniu wlewamy go do miski z produktami sypkimi, dalej rozcierając . Stopniowo dodajemy 5 szkl. wody.
Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej słonecznikiem i dynią blaszki( niekoniecznie) do 2/3 wysokości. Posypać ziarnami , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Piec w tem. 180 stopni przez 1 godz.20-30 minut. Po upieczeniu gorący chleb smarujemy olejem.
Zakwas należy , przygotować kilka dni wcześniej wg przepisu na opakowaniu z mąki żytniej. Ja do następnej porcji odkładam trochę ciasta i przechowuję w słoiczku lodówce. Z tej porcji wychodzą mi 2 małe i 1 duża keksówka