Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie
Kroki postępowania
ZACZYN:
aktywny zakwas żytni - 2 łyżki
woda – 100 ml
mąka pszenna typ 650 - 75 g
NAMACZANKA:
siemię lniane – 45 g
ciepła woda – 100 ml
CIASTO:
mąka pszenna typ 650 - 400 g
mąka żytnia typ 2000 - 50 g
świeże drożdże* – 10 g
woda – 180 ml
sól – 1 łyżeczka
sezam – 30 g
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w małej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.
Piekarnik z włożoną do środka blaszką nagrzać do temperatury 230°C. Następnie uważając aby się nie oparzyć wyjąć blaszkę i przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Szybko i delikatnie naciąć wierzch ciasta i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i szybko zamknąć drzwiczki. Piec 10 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C, uchylić na moment drzwiczki, wypuścić parę i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
*jeśli robimy z dodatkiem drożdży, to musimy je wcześniej wymieszać z odrobiną mąki i letniej wody i odstawić do wyrośnięcia.
*Chleb upiekłam na podstawie przepisu @Alex_M, niemal z takich samych składników jak Ona. Zmieniłam jedynie kształt chleba i metodę pieczenia.