Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas do chleba

    2 łyżki
  • woda

    380 mililitr
  • mąka pszenna

    475 gram
  • siemię lniane

    45 gram
  • drożdże

    10 gram
  • sól

    1 łyżeczka
  • sezam

    30 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto
Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

ZACZYN:
aktywny zakwas żytni - 2 łyżki
woda – 100 ml
mąka pszenna typ 650 - 75 g

NAMACZANKA:
siemię lniane – 45 g
ciepła woda – 100 ml

CIASTO:
mąka pszenna typ 650 - 400 g
mąka żytnia typ 2000 - 50 g
świeże drożdże* – 10 g
woda – 180 ml
sól – 1 łyżeczka
sezam – 30 g

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w małej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.
Krok 2 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto
Siemię lniane zalać ciepłą wodą, miskę również nakryć folią i odstawić na 12 godzin.
Krok 3 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto
Po upływie 12 godzin wszystkie składniki ciasta, zaczyn i namaczankę przełożyć do misy robota i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do czystej, suchej i obsypanej mąką miski. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania. Po godzinie ciasto odgazować.
Krok 4 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto
Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka rozrostowego do wyrośnięcia. Będzie to trwało 2-3 godziny.

Piekarnik z włożoną do środka blaszką nagrzać do temperatury 230°C. Następnie uważając aby się nie oparzyć wyjąć blaszkę i przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Szybko i delikatnie naciąć wierzch ciasta i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i szybko zamknąć drzwiczki. Piec 10 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C, uchylić na moment drzwiczki, wypuścić parę i piec jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Krok 5 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto
*mój zakwas jest bardzo młody i mało aktywny, więc musiałam dodać trochę drożdży, jeśli zakwas jest bardzo aktywny chleb pieczemy na samym zakwasie, bez drożdży
*jeśli robimy z dodatkiem drożdży, to musimy je wcześniej wymieszać z odrobiną mąki i letniej wody i odstawić do wyrośnięcia.

*Chleb upiekłam na podstawie przepisu @Alex_M, niemal z takich samych składników jak Ona. Zmieniłam jedynie kształt chleba i metodę pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 13.08.2014 19:33
@benka, a więc do dzieła.
anemon 13.08.2014 19:33
@misia53, faktycznie na początku łatwa nie jest, ale po kilku próbach ogarniasz temat i żaden wypiek nie jest Ci straszny.
misia53 12.06.2014 13:58
Podziwiam Cię za te Twoje chlebki , bułeczki , bo to nie taka prosta sprawa.
ben-ka 19.05.2014 10:12
Taki apetyczny,że by się jadło i jadło.
mysza75 14.04.2014 17:47
Pysznie wygląda uwielbiam taki chlebek na zakwasie
anemon 09.04.2014 22:11
Oczywiście skorzystam.
Alex_M 01.04.2014 22:09
@Anemon, dziękuję :) polecam się na przyszłość :D
anemon 01.04.2014 16:48
@Alex_M, chleb mi się udał, bo miałam świetną nauczycielkę. Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
anemon 01.04.2014 16:46
Bardzo Wam dziękuję i cieszę się, że chleb Wam się podoba. @iziona, nie musisz sobie wyobrażać, wystarczy upiec i smak poznasz. Wiem, że dla Ciebie to żaden problem, bo znam Twoje znakomite wypieki.
Alex_M 31.03.2014 20:52
fantastycznie Ci wyszedł :):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat