Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas do chleba 2 łyżki
woda 380 mililitr
mąka pszenna 475 gram
siemię lniane 45 gram
drożdże 10 gram
sól 1 łyżeczka
sezam 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

Kroki postępowania

1
Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

ZACZYN:
aktywny zakwas żytni - 2 łyżki
woda – 100 ml
mąka pszenna typ 650 - 75 g

NAMACZANKA:
siemię lniane – 45 g
ciepła woda – 100 ml

CIASTO:
mąka pszenna typ 650 - 400 g
mąka żytnia typ 2000 - 50 g
świeże drożdże* – 10 g
woda – 180 ml
sól – 1 łyżeczka
sezam – 30 g

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w małej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.
Krok 1 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto
2
Siemię lniane zalać ciepłą wodą, miskę również nakryć folią i odstawić na 12 godzin.
Krok 2 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto
3
Po upływie 12 godzin wszystkie składniki ciasta, zaczyn i namaczankę przełożyć do misy robota i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do czystej, suchej i obsypanej mąką miski. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania. Po godzinie ciasto odgazować.
Krok 3 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto
4
Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka rozrostowego do wyrośnięcia. Będzie to trwało 2-3 godziny.

Piekarnik z włożoną do środka blaszką nagrzać do temperatury 230°C. Następnie uważając aby się nie oparzyć wyjąć blaszkę i przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Szybko i delikatnie naciąć wierzch ciasta i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i szybko zamknąć drzwiczki. Piec 10 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C, uchylić na moment drzwiczki, wypuścić parę i piec jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Krok 4 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto
5
*mój zakwas jest bardzo młody i mało aktywny, więc musiałam dodać trochę drożdży, jeśli zakwas jest bardzo aktywny chleb pieczemy na samym zakwasie, bez drożdży
*jeśli robimy z dodatkiem drożdży, to musimy je wcześniej wymieszać z odrobiną mąki i letniej wody i odstawić do wyrośnięcia.

*Chleb upiekłam na podstawie przepisu @Alex_M, niemal z takich samych składników jak Ona. Zmieniłam jedynie kształt chleba i metodę pieczenia.
Krok 5 - Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 13.08.2014 19:33
@benka, a więc do dzieła.
anemon 13.08.2014 19:33
@misia53, faktycznie na początku łatwa nie jest, ale po kilku próbach ogarniasz temat i żaden wypiek nie jest Ci straszny.
misia53 12.06.2014 13:58
Podziwiam Cię za te Twoje chlebki , bułeczki , bo to nie taka prosta sprawa.
ben-ka 19.05.2014 10:12
Taki apetyczny,że by się jadło i jadło.
mysza75 14.04.2014 17:47
Pysznie wygląda uwielbiam taki chlebek na zakwasie
anemon 09.04.2014 22:11
Oczywiście skorzystam.
Alex_M 01.04.2014 22:09
@Anemon, dziękuję :) polecam się na przyszłość :D
anemon 01.04.2014 16:48
@Alex_M, chleb mi się udał, bo miałam świetną nauczycielkę. Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
anemon 01.04.2014 16:46
Bardzo Wam dziękuję i cieszę się, że chleb Wam się podoba. @iziona, nie musisz sobie wyobrażać, wystarczy upiec i smak poznasz. Wiem, że dla Ciebie to żaden problem, bo znam Twoje znakomite wypieki.
Alex_M 31.03.2014 20:52
fantastycznie Ci wyszedł :):)
iziona 10.03.2014 19:36
Nawet nie umiem sobie wyobrazić jego smaku, cudne zdjecie :)
Mniam 10.03.2014 11:38
Pyszny domowe chlebuś.
barbara11561 10.03.2014 11:29
pyszny chlebek:)
Jarek123 10.03.2014 09:56
Domowy chlebek, to jest to :)
Romanowka 10.03.2014 09:17
domowy najsmaczniejszy i najzdrowszy
malaczarna23 10.03.2014 09:13
super taki domowy chlebuś
ZEWA 10.03.2014 08:58
piękny i smaczny chlebek
agnieszka131919 10.03.2014 08:49
pyszny taki chlebek
norweska20 10.03.2014 08:47
ale bym taki zjadła na śniadanie..domowy chlebek..pycha
Ewelina1991 10.03.2014 08:29
uwielbiam domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak