Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 100g płynny
woda 30 g
mąka pszenna typ 750 125 g

ciasto właściwe

woda 350 g
mąka pszenna typ 750 580 g
sól 2 lyzeczki
pestki dyni 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie

Kroki postępowania

1

Do misy wrzucić wszystkie składniki na zaczyn, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc (12 godzin).
Krok 1 - Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie foto
2

Na drugi dzień rano do zaczynu dodać wodę, sól i wymieszać. Wsypać pestki dyni,
Krok 2 - Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie foto
3

dodać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrastania na 4 godziny. W połowie odgazować.
Krok 3 - Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie foto
4

Następnie przełożyć ciasto do keksówki (długość 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Krok 4 - Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie foto
5

Po tym czasie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 16.06.2015 06:46
wspaniały domowy chlebek
2milutka 15.06.2015 22:43
pyszny domowy wypiek :)
Sroczka 15.06.2015 21:11
Pyszny chlebek, zjadłabym z takim kanapeczkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak