Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z miodem i lawendą, na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas żytni 40 g
mąka pszenna pełnoziarnista 70 g
woda 100 g
pozostale
mąka pszenna 300g typ 650
mąka pszenna 150g typ 2000
woda 250 g
miód 40 g
sól 10 g
suszone kwiaty 1 (lawendy)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z miodem i lawendą, na zakwasie

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodać 100 g wody i zakwas. Wymieszać, przykryć folią i odstawić na całą noc.
Krok 1 - Chleb pszenny z miodem i lawendą, na zakwasie foto
2
Następnego dnia do misy robota wsypać obie mąki i sól, dodać miód, wodę, cały zaczyn i wsypać suszone kwiaty lawendy.
Krok 2 - Chleb pszenny z miodem i lawendą, na zakwasie foto
3
Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb pszenny z miodem i lawendą, na zakwasie foto
4
Następnie zanieść ponownie, przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch zwilżoną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastania.
Krok 4 - Chleb pszenny z miodem i lawendą, na zakwasie foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce bez formy. Kroić na kromki po całkowitym ostudzeniu
Krok 5 - Chleb pszenny z miodem i lawendą, na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 19.03.2015 21:09
świetny pomysł
fotoviderek 04.02.2014 07:15
Super chlebek :)
Alex_M 03.02.2014 21:05
tę lawendę ususzył mi mąż. ale kupiłam też w zielarskim torebkę lawendy za ok 4zl :) w aptece też możesz zapytać :)
Klausia 03.02.2014 20:33
Przy okazji zapytam gdzie kupujesz lawendę? Jeszcze w moje ręce nie wpadła :D
Klausia 03.02.2014 20:32
mmm z lawendą, super :)
Beatris 03.02.2014 14:50
W zeszłym roku po raz pierwszy użyłam lawendy (co prawda świeżej). Nie pomyślałabym, że można ją dodać do chlebka:) Pomysł wart wypróbowania. Byle do lata, jak zakwitnie lawenda w ogródku...
IwonaDD 03.02.2014 14:00
piękne są twoje wypieki
Alex_M 03.02.2014 11:08
dziękuję :) jeśli nie boicie się lawendy to można dać jej ciut więcej. nie jest dominująca w tym chlebku :)
pierniczkowo 03.02.2014 10:49
znowu pyszny chlebek :)
anemon 03.02.2014 08:08
Twoja pomysłowość, jak widzę nie ma granic, kolejny wspaniały chleb w Twoim wykonaniu.
Renata9 03.02.2014 07:47
bardzo smaczny chlebuś
Aannkaa82 03.02.2014 06:32
Jak zwykle pysznie :)
Mniam 02.02.2014 22:46
Z chęcią bym spróbowała taki chlebek.
Piotr-21 02.02.2014 21:50
jutro taki pieke
Sroczka 02.02.2014 21:43
Ale pyszny domowy chlebek.
Łucja 02.02.2014 21:41
pięknie musiał pachnieć :)
Barbara/zuza22_85 02.02.2014 21:33
ale apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak