Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NAMACZANKA
płatki żytnie 40 g
płatki owsiane 40 g
siemię lniane 35 g
słonecznik 35 g
wrzątek 185 g
sól 3 g
* CIASTO WŁAŚCIWE:
zakwas pszenny 300 g
woda 120 g
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
mąka pszenna 235g typ 650
sól 10 g
sezam 2 łyżki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami

Kroki postępowania

1
Wieczorem wymieszać w miseczce płatki, siemię, słonecznik i sól. Zalać wrzątkiem, wymieszać i przykryć szczelnie. Odstawić w temperaturze pokojowej. Zakwas pszenny wyjąć z lodówki i dokarmić. Zostawić również w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami foto
2
Na drugi dzień rano do miski robota (lub maszyny do chleba) wsypać obie mąki i sól, wlać wodę, dodać zakwas i namoczone wcześniej płatki i ziarna.
Krok 2 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami foto
3
Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny.
Krok 3 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami foto
4
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5godziny do wyrośnięcia. Wierzch zwilżyć wodą i posypać sezamem (lub innymi ziarnami).
Krok 4 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami foto
5
Następnie wstawić formę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut
Krok 5 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.01.2014 16:28
o matko! teraz to się można z tego śmiać, ale pewnie na Twoim miejscu bym się rozpłakała ze złości ;)
Habibi 05.01.2014 15:07
@Klausia - pewnie postał za długo w ciepłym miejscu, a potem go skutecznie uwięziłaś w szczelnie zaktręconym słoiku ;) A on chciał na wolność :)) Mi tak w lodówce (pod naszą nieobecność) rozsadziło zakwas w zakręconej plast. butelce :/ Przed wyjazdem postanowiłam go wspaniałomyślnie dokarmić, żeby nie umarł przez tydzień - no i eksplozja musiała być spora, aż drzwi lodówki się otworzyły! Po powrocie zastałam w lodówce mały sajgon, smród drożdży i zaschnięty zakwas dosłownie wszędzie ;) Najlepsze były sople zwisające z sufitu lodówki ;) Nie było mi wtedy do śmiechu ;) Butów ie zdąrzyłam zdjąć, bo rzuciłam się myć lodówkę... ;)
Alex_M 07.12.2013 14:35
jeju, ale miałaś silny zakwas, że aż słoik rozsadził :D haha ;) przepis nie zając ;) poczeka :)
Klausia 07.12.2013 10:30
Ten od Habibi wyszedł super, ale na Twój muszę poczekać bo mi słoik pękł z zakwasem :( Swoją drogą dziwna :D
Alex_M 02.12.2013 17:31
Habibi ma świetne chlebki :) udanego pieczenia :)
Klausia 02.12.2013 16:57
dzisiaj testuję z przepisu od Habibi, a pojutrze skuszę się na taki :)
Beatris 27.11.2013 10:03
Niezwykle apetyczny chlebek.
anemon 27.11.2013 07:59
Pięknie wyrośnięty chleb upiekłaś.
fotoviderek 27.11.2013 07:24
Śliczny, zdrowy chlebek :)
migotka28 26.11.2013 18:54
pyszny chlebek z ziarenkami taki lubię
Łucja 26.11.2013 17:29
piękny chleb! uwielbiam takie!
Olga_SK 26.11.2013 15:25
Pełen wartości chlebek, a jak ładnie wyglądający :)
sanielcia 26.11.2013 14:27
taki domowy chlebek jest najlepszy
Małgorzata106 26.11.2013 14:17
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak