Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny mleczny z kaszą jęczmienną na zakwasie pszennym

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas pszenny 100 g
woda 100 g
mąka pszenna 100g typ2000
pozostale
kasza jęczmienna 250g ugotowana
mleko 280 ml
cukier 1 łyzeczka
sól 2 łyzeczki
mąka pszenna 500g typ650

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny mleczny z kaszą jęczmienną na zakwasie pszennym

Kroki postępowania

1
Na zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką, przykryć folią i odstawić na 15 godzin w ciepłe miejsce. Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu (można użyć pozostałej z obiadu). Mleko podgrzać, dodać kaszę (jeśli jest jeszcze ciepła to dać zimne mleko) i cukier, wymieszać.
Krok 1 - Chleb pszenny mleczny z kaszą jęczmienną na zakwasie pszennym foto
2
Mąkę zmieszać z solą, dodać mleko z kaszą oraz zaczyn, wyrobić ciasto, zagniatać 3 minuty na 2 prędkości a następnie 3 minuty na 3 prędkości. Odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Chleb pszenny mleczny z kaszą jęczmienną na zakwasie pszennym foto
3
Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do formy (u mnie duża keksówka), wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, na około 3 godziny.
Krok 3 - Chleb pszenny mleczny z kaszą jęczmienną na zakwasie pszennym foto
4
Gdy ciasto urośnie, naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 50 minut.
Krok 4 - Chleb pszenny mleczny z kaszą jęczmienną na zakwasie pszennym foto
5
Wystudzić na kratce, pokroić na kromki.
Krok 5 - Chleb pszenny mleczny z kaszą jęczmienną na zakwasie pszennym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.03.2014 11:46
oo jaki fajny przepis :)
anemon 12.03.2014 07:14
Jak zwykle piękny chleb.
Iwona32 11.03.2014 16:45
rewelacja mniam
Łucja 11.03.2014 16:27
pyszny chlebek!
IwonaDD 10.03.2014 09:51
ale piękny chleb!
Katarzyna59 10.03.2014 09:31
wspaniały domowy chlebek
fotoviderek 10.03.2014 07:41
Wyborny chlebek :)
migotka28 09.03.2014 21:33
kolejny chlebek do wypróbowania ale te z kaszą zostawię sobie na potem:)
Mniam 09.03.2014 19:44
Wspaniały chlebek!
Lidzia 09.03.2014 18:23
Lubię swojski chlebuś.
Alex_M 09.03.2014 17:58
@caralajna, mi się wydaje, że mleko czyni chleb delikatniejszym ;) @adelajda, ciesze się :D @iziona, dziękuję :)
iziona 09.03.2014 17:18
Kolejny wspaniały chlebek
adelajda 09.03.2014 16:54
zobaczyłam zdjęcie chlebka i wiedziałam że Twój
caralajna 09.03.2014 16:33
ciekawy chleb, z mlekiem nigdy nie piekłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak