Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Kroki postępowania
Może pozostać dość klejące, ale już nie dosypywać mąki.
Wierzch ciasta obsypać otrębami lub odrobiną mąki, nakryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż wyraźnie podrośnie.
Wypełnić formę nie bardziej, niż do połowy głębokości.
Ponownie nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30-90 minut, aby lekko ruszyło.
Czas zależy od aktywności zakwasu, drożdży oraz temperatury otoczenia.
Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170-180*C i dopiec przez około 40-45 minut.
Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki, ułożyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia w nagrzanym piekarniku.