Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowo - pszenny na drożdżach

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 100 gram typ 2000
mąka pszenna 100 gram typ 2000
mąka pszenna typ 650 300 gram
drożdże świeże 8 gram
woda ciepła 500 mililitr
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowo - pszenny na drożdżach

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek wody zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąki przełożyć do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłą wodę i sól. Przez chwilę wyrabiać mikserem na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.

Uformowany chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 07.10.2015 07:41
Bardzo Wam dziękuję i cieszę się, że chleb Wam się podoba.
Alex_M 06.10.2015 17:58
super chlebek :)
mysza75 06.10.2015 13:43
pyszny chlebek jak z piekarni :-)
Renata9 06.10.2015 11:09
Bardzo lubię takie domowe chlebki :-)
Aleksandra/Olcia 06.10.2015 09:59
z masełkiem...mniam!
bertpvd 06.10.2015 09:33
przepyszny chlebek
ben-ka 06.10.2015 08:52
Apetyczny chlebek, zresztą jak zwykle u Ciebie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak