Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i otrębami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 2 duże łyżki
mąka żytnia razowa typ 2000 3/4 szklanki
woda letnia 100 ml

Ciasto właściwe

zaczyn j/w
mąka pszenna typ 480 200 gram
mąka żytnia razowa 100 gram
woda letnia 250 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
otręby owsiane 3/4 szklanki
ziarna słonecznika 1 garść

Porada

Jeśli nie ma w domu wystarczająco ciepłego miejsca, możemy postawić foremkę lub zaczyn na termoforze z bardzo ciepłą wodą, sama tak czasami robię i ciasto ślicznie wyrasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i otrębami

Kroki postępowania

1
Mieszamy dokładnie składniki na zaczyn i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce (do 28 stopni).
Po 8 godzinach zaczyn powinien nieco urosnąć jak na zdjęciu.
Krok 1 - Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i otrębami foto
2
Gotowy zaczyn mieszamy ze składnikami ciasta właściwego oprócz ziaren słonecznika . Nie musimy wyrabiać ręką, wystarczy dokładnie wymieszać łyżką, ciasto powinno być gęste ale nie formujące się. Przekładamy je do foremki i na wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Zostawiamy na 3-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając folią spożywczą lub ściereczką.
Krok 2 - Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i otrębami foto
3
Cisto całkowicie wyrasta mniej więcej po 3 godzinach ale czasami potrzebuje więcej czasu. Po wyrośnięciu wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 50 minut, pieczenie góra i dół. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 16.11.2015 00:29
dobry chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak